Dårlig opførsel koster på bundlinjen. Dårlig opførsel svækker samarbejde og kreativitet, Og dårlig opførsel gør folk syge. Alligevel finder det dagligt sted på mange arbejdspladser. Nogle gange er lederen, den der igangsætter en kædereaktion af dårlig opførsel. Forhåbentlig ubevidst. Nogle gange foregår dårlig opførsel medarbejderne i mellem. Mulighederne er mange.

Hvad er uciviliseret opførsel på arbejdspladsen?

Uciviliseret opførsel er en fælles betegnelse for mobning, gaslighting, ignorere andre, manglede respekt for mennesker, små bemærkninger der stikker til en anden, udelukkelse af fællesskabet – ja, stort set alt den adfærd som civiliseret mennesker afholder sig fra at gøre. Dårlig opførelse er uciviliseret opførsel. (Uciviliseret adfærd)

Mennesker er forskellige også på arbejdspladsen. De har forskellige ting med i deres bagage. En bagage som rummer deres personlige værdier baseret på deres opvækst, kultur, uddannelser og mennesker, de har mødt igennem deres liv. Heri ligger også de erfaringer, de bærer med sig i forhold til deres chefer. Nogle har måske tidligere haft chefer, der har haft en dårlig adfærd. En opførelsen der er “smitte” af på dem, i retning af, at de “efterligner” deres chef for at være en del af “kliken”: 

 

Hvad kan du gøre som leder?

 

Tag fat I den person, der udøve dårlig opførelse. 

Du kan starte med at fortælle, hvad du lige har hørt eller set: “Jeg oplever, at du….. “ Har du tænkt over, hvordan dine kollegaer kan opleve din adfærd?…. og lade det udvikle sig i en god konstruktiv dialog. Mange gang kan det faktisk være, at personen ikke selv er klar over sin attitude, fordi det er det han/hun har med sig i bagagen.

Tag emnet:  god opførsel med på agendaen på afdelingsmøder.

Gode eksempler på, hvordan man omgåes hinanden, og hvordan du/I ønsker at skabe en sund arbejdspladskultur er et vigtigt punkt. Den dialog skal I have og få sat eksempler på.

Opfordre til en bestemt adfærd som giver sammenhold og gensidig respekt.

 Dette kan du gøre, når du ser nogle af medarbejderne gør det godt.  Anerkend adfærden. 

Læs også: Dårlig adfærd bliver måske din største lederudfordring i 2022 her

 

E-bog, til dig, der vil vide, der vil skabe psykologisk tryghed så dit hold performer og samarbejder

 

 Kend de vigtigste psykologiske udfordringer

Få viden om hvad medarbejderne har brug for nu

Og hvordan du gennem ledelse kan styrke din egen og medarbejdernes arbejdsglæde, mentale sundhed og resultater.

 

 

 

Du har nu skrevet dig på - HUSK at bekræfte at du ikke vil gå glip viden i din velkomstmail.