Det er ikke småting, vi lærer før vi bliver født. Vi bruger de 9 måneders ventetid aktivt.  Videnskaben har gennem de sidste 2 årtier, haft større fokus på, hvornår vi begynder at lære. Og det er meget vi lærer, medens vi ligger varmt og godt i moders mave, så at sige.

Fra 4 måneders alderen begynder sproget at dannes. Det viser sig eksempelvis, at franske babyers gråd har en opadgående klang – lige som rytmen i det franske sprog, og tyske babyers gråd har en nedadgående klang – lige som det tyske sprog.  Et 4 måneder gammelt foster, kan genkende sin mors stemme, og derfor er mors stemme tegn på tryghed, når man er blevet baby.

Annie Murphy Paul giver i denne TED konference mange eksempler på, hvad og hvordan videnskaben har fundet frem til, hvor meget vi lærer, medens vi er ligger der i ”maven”, hvordan vi påvirkes af eksempelvis stress, hvordan vi fortolker den mad og den ro eller uro der er omkring os i forhold til, den verden vi forventer at vi fødes ind i.

Jeg syntes, at det er interessant og tankevækkende.  Som Annie Murphy Paul gør opmærksom på, skal den viden der komme fra videnskaben være en hjælp til at give den næste generation en god indgang til livet. Og det lærer os egentlig også mere om os selv i forhold til, hvordan vores biologiske udvikling er i forhold til, hvordan vi indretter vores samfund – både i forhold til den videre læring og i forhold til familie- og arbejdslivet.

“What we lean before we are born”  Lad dig inspirere her

[ted id=1289]

balance mellem arbejsliv og familieliv

Er du klar til fremdrift?

Kend dine udfordringer - og dit fundament så du kan skabe fremdrift.

You have Successfully Subscribed!