Arbejdsdag 3 i den danske lock-out for børnefamilien.

I dag mandag er dagen, hvor regeringen officielt har lukket skoler og daginstitutioner ned. Mange familier har torsdag og fredag stået overfor denne nye virkelighed, men hvedebrødsdagene er ovre og nu skal danskerne for alvor få hjemmearbejde, hjemmeundervisning og fællesskabet til at fungere i nye rammer. 

Men hvad gør man, når mor og far skal arbejde derhjemme, være skolelærer, sørge for at børnene ikke blive bange, for den ændrede situation også. 

Det har jeg spurgt en mor til 2 om, som sammen med sin mand onsdag aften fik en helt ny hverdag.  Jeg vælger at lade My fortælle sin historie og giver dig herefter 4 gode råd til at få hjemmearbejde, familieliv og hjemmeskolingen til at fungere.

 

Da hverdagen med et blev ændret – My´s nye dag

Onsdag aften blev hverdagen vendt på hovedet i det lille rækkehus. Klokken 21 stod det klart for min mand og jeg, at vores børns institutioner ville lukke ned og vi kunne forvente hjemmearbejde. Situationen kalder på handling; Den slags handling vi taler med vores børn om på daglig basis. vi skal tage hensyn til andre (ved at være adskilte), være kammeratlige, være pligtopfyldende og stole på, at alle får det de skal have og har brug for ( til alle jer der hamstrer, just don’t). Det lyder hamrende trivielt, men ikke desto mindre, er det lige nu den adfærd, der kan inddæmme den her pandemi, og vi kan sætte et eksempel for vores børn.  

Fra klokken 22 og til langt ud på natten fik min mand beskeder og mails vedr. hjemmearbejde og nye arbejdsgange på hans job. og ungernes institutioner lukkede officielt. 

I går ( torsdag) gik dagen, med at være lidt forvirret. Det føltes lidt som en weekend dag og så alligevel ikke. Vi stod op og lavede vafler, arrangerede pasning med naboens børn, tog arbejds opkald med højre hånd og smurte rugklappere med venstre. 

Og så talte vi sammen… Om verden set ud fra et kriseperspektiv, forklarede pigerne, at vi alle nok skulle klare den og være ok, talte om de konsekvenser det har for samfundet og for økonomien. 

I morges ( fredag) besluttede vi at få sat system og styring på vores hverdag. Organisere os i en dagligdag, hvor mor og far er på arbejde og skal være skolelærere samtidig. 

Her er hvad der fungerer hjemme hos os, måske det kan være til inspiration for nogen:

I morges var mor fru lærer fra morgenen, mens Kasper havde Skypemøder:) 

Vi læser og laver matematik og den yngste tegner eller laver perleplader etc. Vi indlægger snack pauser og laver lidt te. Efterfølgende spiller vi spil, leger butik eller en anden form for legende læring. Vi tæller penge, ser Randers Regnskovs skole tjenestes live-undervisning,  læser vare-skilte o.l.

 Vi spiser frokost sammen og skifter. Far er nu ansvarlig for børne-banden.  

Kasper tager dem formentlig med ud og får noget frisk luft, leger dem i sænk og hvis koncentrationen er til det laver han noget fagligt-inspireret med dem i eftermiddag.

Min pointe er: foreløbigt står den her situation på i 2 uger, men reelt ved vi endnu ikke, hvad der skal til for at slå skiderikke-pandemien hjem i Ludo. Derfor kalder den her situation på at finpudse ens evner til at balancere arbejde og familie, til at kommunikere og være loyale overfor vores kære lige såvel som, overfor vores arbejde.  

4 gode råd til at balancere hjemmearbejde, familieliv og skole til at fungere

  • Facebook
  • Twitter
  • http://dk.linkedin.com/in/hellerosdahllund
1. Tal sammen 

Det er alfa og omega at I starter med at tale sammen om, hvordan I kan støtte op om hinandens arbejde, hjemmeskoling, de almindelige gøremål og ikke mindst hinanden.Det virker! Jeg har set på, hvad det er, som får dobbeltkarriere familier til at lykkes (link til tidligere blog) Og det starter her. Det starter med en gensidig respekt for hinanden, hinandens arbejde og familiens ve og vel.

 

 

2. Sæt dagen i system

Når i er blevet enige om, hvordan I griber det an er det vigtigt, at I får dagen sat i system. Det er her, at jeres aftale egentlig bliver en handlingsplan. Det er også her, at børnene mærker, at de nu får en ny hverdag. Det er vigtigt for børnene, at de også hurtigt får nogle vante rammer i den nye situation.

Lav et skema. Indsæt tidspunkter:

  • Hvornår arbejder mor?
  • Hvornår arbejder far?
  • Hvornår er der hjemmeskoling?
  • Hvornår er der leg?

Fortæl jeres kollegaer, hvornår I er tilstede.

Det kan være, at der kan komme ændringer på grund af den enes arbejde. Jeg tænker her på telefonmøder, videokonferencer o.l. Derfor kan det også blive nødvendigt at ændre på planen og tale sammen. Men igen med respekt for, at begge skal arbejde og begge er på hjemmefronten.

3. Klæd dig på til at arbejde

Når de “hjemmearbejdsdag” begynder, klæd dig på til arbejdet, som hvis du skulle gå på arbejde. Det kan lyde underligt, for hvorfor ikke bare sidde der i joggingtøj eller hvad du ellers slapper af med?

Det er fordi, at der sker noget med hjernen, når du også fysisk skifter tøj og signalere, at “nu er jeg på arbejde” og “nu er jeg skolelærer”.

Det er et lille tip, som er meget effektfuld.

4. Tal med jeres børn

Der er stor forskel på, hvad man kan fortælle børn i forhold til deres alder, og deres generelle emotionelle ståsted i livet.

Èn ting er sikkert. Børnene ved mere end du tror. De kan også blive bange. Bange for om der skal ske jer noget, deres bedsteforældre noget, for hvorfor må jeg ikke se Bedstemor og Bedstefar?

Det er vigtigt, at I på en god, stille og rolig måde, får fortalt at I passer på hinanden. Og på kammeraterne.

Jeg håber, at du har fået noget inspiration. Og skriv endelig ind med dine erfaringer og overvejelser.

 

Mange hilsner Helle og My

E-bog, til dig, der vil vide, der vil skabe psykologisk tryghed så dit hold performer og samarbejder

 

 Kend de vigtigste psykologiske udfordringer

Få viden om hvad medarbejderne har brug for nu

Og hvordan du gennem ledelse kan styrke din egen og medarbejdernes arbejdsglæde, mentale sundhed og resultater.

 

 

 

Du har nu skrevet dig på - HUSK at bekræfte at du ikke vil gå glip viden i din velkomstmail.